Dakdekkers Nederland

Werken op hoogte komt met gevaren en dus ook veel meer regels. Om veilig te werken op hoogte zijn er voorzorgsmaatregelen nodig, maar heb je vaak ook extra apparatuur en materiaal nodig. In dit artikel lees je alles over het (veilig) werken op hoogte. Lees nu verder en ontdek! 

Hoogwerker huren  

Het huren van een hoogwerker kan zorgen voor een veiligere en efficiëntere manier van werken op hoogte. Een hoogwerker, die komen als telescoophoogwerkers en schaarhoogwerkers, worden gebruikt om toegang te krijgen tot hoge ruimtes. Deze hoogwerkers zijn meestal gemonteerd op een aanhanger of vrachtwagen, zodat ze naar het werk kunnen worden gereden en mobiel zijn. 

Veilig werken op hoogte 

Veilig werken op hoogte is een belangrijk onderwerp dat niet lichtvaardig moet worden opgevat. Voordat met het werk wordt begonnen, is het belangrijk om even de tijd te nemen om te plannen en te evalueren hoe het werk het best veilig kan worden uitgevoerd. Dit omvat het beoordelen van het risico om van hoogte te vallen en het bewust zijn van gevaren, zoals elektriciteit of struikelgevaar. 

De eerste stap bij veilig werken op hoogte moet altijd bestaan uit het beoordelen van het risico en het vaststellen van controlemaatregelen. Als u bijvoorbeeld op een ladder werkt, moet u ervoor zorgen dat deze stabiel en in goede staat is voordat u met uw werk begint. U moet ook rekening houden met de windsnelheid en andere omgevingselementen die uw veiligheid bij het werken op hoogte kunnen beïnvloeden. 

Het gebruik van valbeveiligingsmiddelen kan werknemers helpen beschermen tegen vallen vanaf een hoogte van meer dan twee meter, zoals mobiele toegangsmasten, relingen of netten. Bij gebruik van deze middelen is het belangrijk dat ze goed worden geïnstalleerd en regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van slijtage of schade. Tijdens het werken op hoogte moet ook beschermende kleding worden gedragen, bijvoorbeeld een veiligheidshelm of harnassen met daaraan touwlijnen of schokdempers. 

Het is ook van cruciaal belang te zorgen voor een veilige toegang tot en uitgang uit hoge ruimten; dit kan betekenen dat ladders, steigers of een toegangsplatform met relingen rond de randen worden gebruikt. Ladders mogen alleen worden gebruikt als er geen andere optie beschikbaar is; ze moeten een stevige ondergrond hebben en tegen een stevige structuur worden geplaatst die het gewicht van de gebruiker kan dragen. Steigers moeten worden gebouwd volgens vastgestelde richtlijnen en mogen de grenzen van de ontwerpbelasting niet overschrijden. Toegangsplatforms moeten ook een veilige fundering hebben met relingen rond de randen voor extra bescherming bij het werken op hoogte.