Dakdekkers Nederland

Heb je ooit gehoord van dampdoorlatende folie? Zo niet, dan ben je niet de enige. Dampdoorlatende folie is een soort materiaal dat in de bouw gebruikt wordt om constructies te helpen beschermen tegen vochtschade. Het is een belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat je gebouw nog jaren gezond en functioneel blijft, maar velen weten er niet veel van. Laten we eens dieper kijken naar wat dampdoorlatende folie is en waarom het zo belangrijk is 

Wat is dampdoorlatende folie? 

Dampdoorlatende folie is een waterdicht membraan met kleine perforaties die opstijgende dampen doorlaten en toch water buiten houden. De folie is gemaakt van een drielaags polypropyleen weefsel dat de lagen versterkt en helpt vocht buiten te houden. Het kan worden bevestigd aan de koude kant op gevel- of dakconstructies en helpt beide te beschermen tegen mogelijke schade door vocht.  

Waarom gebruik je het? 

Dampdoorlatende folie helpt gebouwen te beschermen tegen schimmel, meeldauw en andere vormen van vochtschade door opstijgende dampen door te laten en vloeibaar water buiten te houden. Dit maakt het ideaal voor gebruik in klimaten waar regen en vocht veel voorkomen. Bovendien is dit type folie zeer goed bestand tegen corrosie, waardoor het lang meegaat en een uitstekende investering is voor eigenaren van onroerend goed die hun investeringen op termijn willen beschermen.  

Hoe wordt het gebruikt? 

Dampdoorlatende folie wordt meestal gebruikt als een extra beschermingslaag tegen vocht bij dakbedekking of bevelsiding. Het materiaal kan direct op bestaande dakbedekking of bevelsiding worden aangebracht voor extra bescherming tegen doorsijpeling of condensvorming in gebieden met een te hoge vochtigheidsgraad of neerslag. Het materiaal kan ook worden gebruikt rond ramen en deuren en tussen muren en vloeren voor extra bescherming tegen vochtinfiltratie.  

Zorg voor een droog huis 

Dampdoorlatende folie is een belangrijk maar vaak over het hoofd gezien onderdeel van de bescherming van elk bouwwerk tegen potentiële waterschade als gevolg van weersomstandigheden of hoge vochtigheid niveaus. Door de hoeveelheid waterdamp die in een constructie wordt toegelaten te helpen reguleren, kan dampdoorlatende folie ervoor zorgen dat eigenaren zich geen zorgen hoeven te maken over kostbare reparaties in de toekomst als gevolg van schimmelgroei of corrosie door overmatige vochtophoping. Voor iedereen die een extra beschermingslaag zoekt bij de bouw of renovatie van een gebouw, zou dampdoorlatende folie zeker overwogen moeten worden!