Dakdekkers Nederland

Een schutting ziet er als je hem plaatst mooi en verzorgd uit. Maar zoals alle dingen zal het over tijd verweren. Hout verkleurt, zeker hout wat buiten staat. Om dat tegen te gaan kun je hout reinigen, hout ontgrijzen, en een beschermlaag aanbrengen. In dit stuk lees je daar alles over.

Je schutting onderhouden: de basis

Als eerste is het belangrijk om regelmatig langs de schutting te lopen en deze goed te inspecteren voor losse planken, of planken die een beetje scheef los zijn gekomen. Kijk wat er vervangen moet worden en doet dat meteen. Nieuwe spijkers of schroeven is meestal voldoende. Verder is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken als je aan de slag gaat met het schoonmaken en beschermen van je schutting. Lees meer over dit type producten door op de link te klikken. Verder is het belangrijk de schutting regelmatig te wassen. Na het wassen wil je een beschermlaag aanbrengen.

Hout ontgrijzen voor het behouden van glans

Hout kan best wel snel zijn glans en kleur verliezen. Vooral als je hout buiten gebruikt, gebeurt dat snel. Verschillende weersomstandigheden, maar vooral regen, vocht, wind en zon, zorgen er al snel voor dat je schutting zijn mooie kleur verliest. Dat is te voorkomen door een goede ontgrijzer te gebruiken op je schutting. Na het poetsen is het belangrijk om af en toe een nieuwe laag aan te brengen. Zo blijft jouw schutting altijd mooi en glanzend. Zorg ervoor dat je bij de aanschaf van een nieuwe schutting altijd een beschermlaag aanbrengt. Je wil dit probleem namelijk liever voorkomen dan genezen, zoals zoveel dingen in het leven.

Je schutting een nieuwe kleur geven

Een manier om schuttingen die eigenlijk nét niet meer kunnen toch nog wat glans te geven, is deze over te schilderen. Als je schutting eigenlijk al een beetje aan de oude kant is, of jarenlang niet of slecht onderhouden is, is dit een goede oplossing om toch nog een paar jaar uit jouw schutting te knijpen. Meestal worden schuttingen in houtkleur opgeleverd. De beste optie qua verf is zwart. Zwarte verf pakt goed, en ziet er netjes afgewerkt uit. Voor het verven moet je ervoor zorgen dat het hout geprepareerd is. Breng altijd een basislaag aan.

Bijhouden is het belangrijkste advies

Zo’n vieze schutting die je zwart moet verven wil je natuurlijk voorkomen. Dus het beste advies dat we je kunnen geven is simpel: zorg dat je je schutting goed onderhoudt, dan heb je er het langste plezier van.